31.7.2002

(ke) Styroxien ja viemärien asennus jatkuu. Saamme kutakuinkin valmiiksi sähköasennuksia varten.

30.7.2002


(ti) Viemärien asennus --- Lattiakaivot putken pätkiin kiinni, tuenta stryroxpaloilla oikeaan korkoon ja vaahdotus kiinni. Lattiastryroxien asennus aloitetaan. Huonetiloihin tulee 20 cm styroxia. Kosteisiin tiloihin asennamme 15 cm, jotta saadaan kaadot kätevästi.

29.7.2002

(ma) Piirrämme viemärien paikkoja laattoihin ja teemme niille reikiä ontelolaattaan

28.7.2002


(su) Kantavan harkkoseinän muuraus UH125-harkolla. Isomman puolen kosteiden tilojen seinän ohutsaumamuuraus täyteen korkeuteen. Pienemmän puolen pesuhuoneen/saunan osalta muurattiin vain yksi varvi, että saadaan stryroxit leviteltyä ja valettua lattiaan kaadot - vasta lattiavalun jälkeen on tarkoitus muurata ylös asti.

27.7.2002

(la) Viemärien paikkojen merkkaus onteloihin

26.7.2002

(pe) Harjakaiset

25.7.2002

(to) Siivousta ja maalausta

24.7.2002

(ke) Asennusporukka tekee viimeisen terassin lipan, asentaa muutaman oven, kiinnittelee palkkeja jne. Vastaava mestari tarkastaa asennuksen. Kaikki näyttää hyvältä. Muuraamme illalla takkojen alle harkoista yhden kerroksen (ettei tule kylmäsiltaa laatasta takan tiilien kautta)

23.7.2002

(ti) Talopaketin asentajat saavat viimeistelyjä vaille valmiiksi oman osuutensa. Levitämme ontelolaatalle kylmäbitumiprimerin + kylmäbitumin takkojen ja kosteiden tilojen kiviseinien kohdalle estämään mahdollisen kosteuden nousun kivirakenteisiin.

22.7.2002

(ma) Autokatoksen aluskate valmistuu

21.7.2002

(su) Terassien runkorakenteiden pohjamaalaus

20.7.2002

(la) Kova tuuli repii pressun katolta, joten naulaamme sen lautojen kanssa uudestaan kiinni. Pohjamaalaamme telineiltä räystäiden alusia ja sisätiloissa katosten aluslautoja.

19.7.2002

(pe) Nyt aluskate on lähes valmis myös 2-kerroksisessa osassa. Viikonlopuksi on lupailtu sateita, joten vedämme 8x12m pressun peittämään katteetonta osaa. Ostamme maalaustarpeita: Vuorilautoihin, terassipilareihin ja räystäiden alusiin Uulan sinkkipohjustetta ja pellavaöljymaalia. Itse taloa varten tulemme keittämään vaalean siniharmaan keittomaalin. Bauhausista saa tarvikkeita, mutta varsin pienissä pusseissa. Maalarimestarien Oy:stä löytyi 25 kg säkki titaanin valkoista, 3 kpl 2 kg pussia sinkkisulfaattia ja pieni pussi kimröökiä (nokimusta). Heiltä ei löydy sinistä pigmenttiä joten se pitää hakea myöhemmin Bauhausista (pienet pussit n. 3€ / kpl). Lisäksi tarvitaan 12 kg vehnäjauhoa ja 150 l vettä, mutta tästä aiheesta lisää myöhemmin...

18.7.2002

(to) Etuterassi saa katon ja pienempi puoli aluskatteen / peltikaton alusruoteet

17.7.2002


(ke) Asennusryhmä aloittaa lipan teon. Oli kuuma päivä, tontin lämpötilamittauksen huiput oli 31,5 astetta!

16.7.2002

(ti) Teimme rakennusaikaiset portaat ja suojakaiteet yläkerran porrasaukkoon.

15.7.2002


(ma) Asennusryhmä ja nosturi aloittavat työt aamulla seitsemän aikoihin. Osa elementeistä vaatii hieman "säätöä" mutta kaikki palat saadaan paikalleen. Autokatoksen kattotuolit jäävät vielä asentamatta mutta ne saadaan myöhemmin ylös ilman nosturiakin. Asennusryhmä tulee keskiviikkona jatkamaan.


14.7.2002

(su) Yksi kantava seinä oli kuvissamme piirretty tiiliseinäksi eikä sitä näin ollen tullut talopakettitoimituksessa. Seinä voi olla myös puinen, joten teemme sen. Seinään kohdistuva kuormitus on pienempi kuin muissa kantavissa seinissä, joten kopioimme rakenteen Planian elementeistä.
Teknisen tilan lattialaattaan rälläköidään tilaa sähköputkille. Siivotaan ja peitellään tavaroita.

13.7.2002

(la) Rautakauppakierrokselta keräillään tarjoukset ja vertaillaan hintoja. Ostetaan lisää sähkökoneita, tikkaita, nauloja jne...

12.7.2002

(pe) Asennusryhmä tekee mm. välipohjan palkiston asennuksen loppuun, parin yläpohjan palkin asentamisen ja autokatoksen alaohjauspuun ja pilarien asennuksen. Erään elementin toisen pään palkille ei ole paikkaa, joten sellainen tehdään.
Illalla pidämme naulaustalkoot ja saamme välipohjan harvalaudoituksen kutakuinkin valmiiksi.
Nosturia ei saatu, joten loppujen elementtien asennus tapahtuu maanantaina 15.7. klo 7 alkaen.

11.7.2002

(to) Mittaamme vaaituskoneella sisällä oleville harkkosokkeleille tarkan koron (-2 mm 0-tasoon nähden, bitumihuopa korottanee hieman) ja valamme ne tarkasti oikeaan korkoon parin laudan ja liimapuristimien avulla (osui täsmälleen, eli välipohjan palkit tulivat yli juuri niin kuin pitää). Asennusporukka nostaa alakerran elementin paikalleen -- Hyvin tehty alaohjauspuuasennus palkitaan, eli palat napsahtavat paikalleen ongelmitta. B-asunnon kattotuolit nostellaan paikoilleen, samoin A-asunnon välipohjan palkit. Tämän jälkeen nosturi vapautetaan toisaalle ja välipohjan palkit lyödään kiinni. Kotiläksynä naulaamme illalla puolet välipohjan harvalaudoituksesta, mikä nopeuttaa jonkin verran seuraavaksi päiväksi suunniteltua yläkerran asennusta (mikäli vain saadaan nosturi -- Alunperin asennus oli tarkoitus aloittaa päivää aiemmin eli samaa nosturia ei ole varattu enää perjantaille).

10.7.2002

(ke) Planian ensimmäinen rekka on jo paikalla ennen kello seitsemää.

Asennusryhmän "etujoukot" on paikalla klo 7 ja samoin nosturi. Rekasta puretaan taloelementtejä ja tarvikkeita ja levitellään puupöllien päälle ympäri pihaa. Tämän jälkeen tarkistetaan vaaituskoneella sokkelin korot -- Heittoa on +- 5 mm joka on enemmän kuin saisi -- tuohon voisi asentaa, mutta saattaa joskus kostautua esim. ikkunoiden toiminnassa.

Merkitsemme heitot ympäri sokkelin ja hoidamme itse korotukset (+1-5 mm) pikabetonilla ja madallukset (-1-5 mm) alaohjauspuuta höyläämällä (ensimmäinen sähköhöylä ei kestänyt kosteaa kestopuuta joten ostimme paremman :-). Asennusporukka purki toisen rekan jonka aikana saimme tehtyä tarvittavat sokkelikorjaukset. Nosturi lähti toiselle työmaalle jonka jälkeen asennettiin alaohjauspuut, joka ei ollut kovinkaan nopeaa, koska pohja on monimuotoinen (paritalo "limittäin" ja kahdessa eri korossa).
Autokatoksen alaohjauspuut puuttuivat kokonaan, joten kävimme ostamassa ne rautakaupasta jotta myös autokatos/varaston elementit voidaan asentaa. Autokatoksen laatassa oli yksi kohta koholla, joten iltatöiksemme korotimme muualta pikabetonilla.
Samoin talon sisällä olleet harkoista muuratut sokkelit olivat hieman korkeita (emme tienneet, että niiden päälle tulee valmiselementti joten korko pitää olla joko hieman vajaa tai täsmälleen oikein), joten rälläköimme timanttilaikalla ylimääräiset pois.
(tekniikasta: Nettikamera ei ollut live teknisistä ongelmista johtuen -- Koneen hiiri makasi näppiksen päällä ja pöhkö palvelin odotti näppäimen painallusta! Joka tapauksessa historia toimii myös tältä ajalta!)

9.7.2002

(ti) Tontin siivous ja vapaan tilan järjestäminen huomista asennusta varten

8.7.2002


(ma) Kantavien seinien korotusharkkojen muuraus.


7.7.2002

(su) Mittailua ja harkkojen asettelua kantavien väliseinien sokkeliksi. Sade keskeyttää (onneksi ei ole kiire...)

6.7.2002

(la) Nettikamerat saavat lisukkeeksi lämpötila-anturit. Samaa tekniikkaa (lämpötila- ja kosteusantureita) on tarkoitus kylvää ympäri talon rakenteita. Huom! Lämpötilakuvaajan taustavärityksestä näkee auringon nousu- ja laskuajankohdan!

3.7.2002

Tontin siivoamista ja kantavien väliseinien sokkelin suunnittelua.

2.7.2002

Vapaapäivä!

1.7.2002

Valtatie Oy asfaltoi kadun. Kaivinkone tasoitteli talon seinustoja.
Rakenne on nyt seuraava: Perustuksen pohjana louhitun kallion päällä hyvin tärytelty 0-32 sora. Siihen valettu 20 cm korkeat anturat, joiden päällä sokkelielementit, joiden päällä lepää ontelolaatat, kaikki raudoitettu ja juotettu toisiinsa juotosbetonilla. Sokkelielementeissä patolevyt. Anturoiden alapuolelle upotettu salaojaputket jotka lepäävät salaojasorassa. Salaojasoraa n. 20-30cm jonka päällä 10 cm routaeriste + rakennusmuovi (kallistettu talosta poispäin). Rakennusmuovin päällä reilu kerros salaojasoraa, jonka päällä n. 2 m kaitale suodatinkangasta (samoin kallistettu, eli kun joskus tukkeutuu, kuljettanee vesiä pois päin). Kankaan päällä sadevesijärjestelmän putkisto ja 0-32 sora seinustalla, hiekkamaa kauempana seinästä.