28.12.2002

Rappusten pyöröpinnojen teko-ohje

(la) Kysyin kirvesmieheltä neuvoa, kuinka tehdään rappusiin pyöreät pinnat. Hänellä ei ollut siihen vinkkejä ja suositteli neliskanttisia pinnoja. Näin helpolla en luovuta, joten kehittelin seuraavan tekniikan rappuspinnojen rakentamiselle :

1. Kaiteen alajuoksun päälle ruuvattiin kiinni asennusrima
(estää varsinaisen alajuoksun lohkeamisen reikää porattaessa ja samalla syntyy yläpään tuentarima, jonka reikä on varmasti oikeassa kohdassa ja samassa linjassa)
2. Rappusten seinään teipattiin paperi, jossa oli
kaidepinnojen asemointi niin, että RT-kortin määräämä 10 cm maksimiväli
toteutuu. Näiden apuviivojen avulla piirrettiin porauskohdat rimaan
(onnistuisi toki trigonometrialla, mutta tällöin pitäisi mm. mitata kulmat :-)3. Pinnoille (22mm pyöröpuu) porattiin reiät 22mm oksaporalla (reistä tuli suoraan "sopivan väljät"). Apuna käytettiin porakonetelinettä, jossa pora saatiin käännettyä "väärälle puolelle".


4. Tilapäisesti kiinni ruuvattu rima irroitetaan ja höylätään oikean levyiseksi. Pinnat työnnetään reikiin ja rima asetetaan yläpäähän (näin pinnat ovat automaattisesti vaaterissa - kuvassa rima on vielä alhaalla!). Pinnoihin merkitään katkaisukohta ja ne katkaistaan oikeaan mittaan. Pinnojen katkaisukohta saadaan merkittyä helposti yläriman avulla (teippaa se esim. oikeaan korkoon molemmista päistä)


5. Pinnat liimataan alareikiin ja ylhäältä "tukirimaan".
Tukiriman päälle liimataan/ruuvataan käsijohde jonka pohjaan on sirkkelöity ura rimaa varten. Pakkelointia ja maalausta vaille valmis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti