23.7.2009

Konesaumakaton paikkamaalausta

Talossamme on konesaumapeltikatto. Katontekijä suositteli sinkittyä peltiä, jota ei ole tehtaalla maalattu. Kuulemma valmiiksi maalattujen (=muovitettujen) paikkaaminen myöhemmin on lähes mahdotonta.

Annoin olla peltikaton sellaisenaan 4 vuotta. Tämän jälkeen urakoin varmaan pari viikkoa n. 400 neliön kanssa. Pesin katot painepesurilla ja harjalla käyttäen panssaripesua. Sen jälkeen pohjamaalasin Rostex Superilla ja lopuksi pintamaalasin kertaalleen panssarimaalilla. Käytin ensimmäiseen kattoon pensseliä, mutta sen verran hitaasti työ sujui, että siirryin halpoihin (luokkaa 20 eur) maaliruiskuihin. Niitä meni ehkä 2 tai 3 kappaletta. Käytännössä maali meni ruiskusta läpi ilman ohennusta, mutta helpommin kevyesti ohennettuna. Tein jopa kokeilun, jossa 1 litran maalisäiliön sijaan imin maalia suoraan talon harjalla olleesta 10 litran maalipurkista akvaarioletkun avulla. Toimi, kunhan ensin esitäytti letkun käyttäen pölynimuria apuna ;-) Käytännössä letkun putsaus vain ei onnistu millään, eli sopii lähinnä kertaurakkaan.

Käytännössä säät aiheutti pieniä viiveitä, esim. pohjamaalaus 2 pv pesusta, päällemaalaus 4 pv pohjamaalauksesta jne. Arvelin, josko sillä olisi merkitystä ja nyt näyttää siltä, että saattoipa ollakin.

Nyt 3 vuotta myöhemmin kaikki näyttää keskimäärin hyvältä, mutta osassa katoista konesaumauksen reunasta maali on irronnut (siis "pystysuorat osat"). Se on pohjamaalistaan asti irti, eli sinkitty pelti paistaa läpi. Olisiko pesun huonoutta? Sama ilmiö on sekä yhdessä pensselillä maalatussa että kahdessa ruiskulla maalatussa katossa. Kaikkein pahiten maali on irronnut viimeisenä maalatusta terassilipasta ja tiedän, että sen kunnollisessa pesussa lintsailin.

Nyt on siis paikkamaalauksen aika. Pesin painepesurilla katot ja samalla kaikki lohkeava lähti pois. Sen jälkeen pesin harjan kanssa panssaripesulla ja huuhtelin.

Nyt on jäljellä pohjamaalaus ja pintamaalaus. Katsotaan, onko seuraava huolto taas 4 vuoden päästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti